avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe imobile adjudecate si inscriere in CF
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe imobile adjudecate si inscriere in CF

Buna ziua :)

As dori sa ma ajutati in urmatoarea speta :
Prin actul de adjudecare emis de executori judecatoresti sau bancari, in procedura executarii silite, X dobandeste dreptul de proprietate asupra imobilului. OCPI refuza intabularea in lipsa prezentarii de catre adjudecatar a dovezii achitarii impozitului prevazut la art.77 ind.1 din Codul fiscal (impozit pe venitul din transferul dreptului de proprietate), obligatie care nu ii revine lui, ci subiectului „executat”.
Normele metodologice de aplicare a art. 77 ind.1 definesc contribuabilul caruia ii incumba obligatia platii impozitului ca fiind „persoana fizica din patrimoniul careia se transfera dreptul de proprietate...”, deci debitorul executat Y.
In privinta modului de calcul a impozitului, Codul fiscal atribuie obligatia calcularii, retinerii/incasarii fie notarului (procedura notariala), fie organului fiscal (drept obtinut prin hotarari judecatoresti irevocabile). Pentru alte proceduri, legea nu indica in mod expres procedura retinerii impozitului. Y are doar obligatia ca in termen de 10 zile de la data transferului sa declare venitul obtinut la organul fiscal competent, dar nu prezinta niciun interes in a-si indeplini aceasta obligatie (alin6 al art 77 ind.1), punandu-l pe adjudecatar in imposibilitatea de a dobandi dreptul de a dispune de bunul sau fara inscrierea in CF.
Cum credeti ca se poate obliga debitorul Y sa plateasca impozitul aferent transferului dreptului de proprietate ? Exista vreo obligatie din partea executorului, sau vreo parghie legala prin care executorul sa calculeze si noteze/notifice fiscul in privinta cuantumului impozitului, astfel ca acest document sa poata fi asimilat declaratiei debitorului Y ?

Va multumesc anticipat.
Silvia Puskas
Cel mai recent răspuns: romanasul , utilizator 10:33, 21 Mai 2015
Da! exista obligatia executorului judecatoresc ca , dupa ce s-a efectuat vanzarea la licitatie , sa opreasca toate taxele si impozitele aferente tranzactiei de adjudecare din contul debitorului , inclusiv onorariul sau si cheltuielile de judecata!
Sfatul meu este sa mergi la executor si acesta iti poate face o copie dupa ordinul din plata prin care a virat impozitele si taxele catre stat. Acea copie o anexezi la dosarul pentru cartea funciara si iti vor face intabularea! Sunt obligati!=D>
Huh, what a relief :D Multumesc pt. precizare, @ Mihai Grigore, acum urmeaza doar sa-mi indicati textul de lege in baza caruia se stabileste obligatia de care vorbiti, ca eu n-am gasit fundamentarea nici in Codul fiscal(+norme), nici in C.Pr. Civ, nici in Cod. pr. fiscala, nici in L.188/2000 (si regulamentul de aplicare).
Astept cu nerabdare raspunsul Dvs.:bow:
Obligatia de care vorbeste Mihai, este mentionata in art. 536 din C. pr.civ. insa daca si numai daca executarea a fost pornita de mai multi creditori ori daca un alt creditor (in speta noastra, MFP) a depus titlul sau in timpul executarii silite. Numai in aceaste ipoteze executorul poate sa retina impozitul si alte chestiuni (altfel ar retine sumele fara nici un titlu :O ). Cu toate acestea in practica e altfel, respectiv, in general, executorii retin aceste sume pentru impozit si le vireaza la buget cu binecuvantarea finantelor iar plangerile facute pe acest temei impotriva executorilor au fost respinse.
Revenind la speta noastra avem inca un paradox creat prin bunavointa OCPI: Situatia in care se refuza intabularea lui X pentru ca Y nu a platit impozitul pentru banii primiti de la X. Aici sunt doua solutii:
1. Solutia scurta - daca suma nu e prea mare X plateste si impozitul lui Y si cu asta basta;
2. Solutia lunga - plangere impotriva incheierii de respingere a intabularii si e suficient sa lecturam Legea nr.7/1996 ca sa ne dam seama ca a-i respinge lui X cererea de intabulare pentru ca Y nu a platit impozitul e in egala masura ilogic si nelegal.
In speta insa poate ca Mihai are dreptate si executorul a platit impozitul (e criza totusi iar bugetul are nevoie de bani) situatie in care nu mai exista nici un motiv pentru a refuza intabularea.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Multumesc pentru interventie :)
Art.563 C.Pr.Civ. se refera la impozite restante inscrise la masa credala, pe cand exigibilitatea impozitului pe transferul dreptului de proprietate este ulterioara actului de adjudecare, si implicit distribuirii sumelor, din pacate...
(1) In cazul in care executarea silita a fost pornita de mai multi creditori sau cand, pana la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus si alti creditori titlurile lor, executorul judecatoresc procedeaza la distribuirea sumei potrivit urmatoarei ordini de preferinta, daca legea nu prevede altfel:
d) creantele bugetare provenite din impozite, taxe, contributii si din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale;

Hmmm:hm: Dar legea cadastrului spune ceva de functia economica a cadastrului...general, ce-i drept. Iar actul de adjudecare parca este depus la ei...
Nu ar avea obligatia sa-l comunice finantelor, avand in vedere ca administratia nu are de unde sa stie de obligatie atata timp cat Y nu declara... ?

Ah, si apropo de solutia nr.1, x nu poate plati pana nu i se calculeaza: fie pe baza declaratiei (care nu e), fie pe baza deciziei de impunere (pt. pe care fiscul nu are parghii legale de emitere in lipsa comunicarii actului de adjudecare...). Ma tem ca ne aflam in fata unui vid legislativ...
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
godspeed, utilizator
u.b.i.k. a scris:

Revenind la speta noastra avem inca un paradox creat prin bunavointa OCPI: Situatia in care se refuza intabularea lui X pentru ca Y nu a platit impozitul pentru banii primiti de la X. Aici sunt doua solutii:
1. Solutia scurta - daca suma nu e prea mare X plateste si impozitul lui Y si cu asta basta;
2. Solutia lunga - plangere impotriva incheierii de respingere a intabularii si e suficient sa lecturam Legea nr.7/1996 ca sa ne dam seama ca a-i respinge lui X cererea de intabulare pentru ca Y nu a platit impozitul e in egala masura ilogic si nelegal.



Si daca si o astfel de contestatie este respinsa de un judecator desi paradoxal reclamantul are evident dreptate in fapt ?

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva incheierii de carte funciara Luisa Mitroi legalista.ro Luisa Mitroi legalista.ro Dragi colegi, va supun atentie urmatoarea speta pentru a o dezbare: In septembrie 2012 am formulat o plangere impotriva incheierii de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Plata obligatii fiscale in urma vanzarii la licitatie... smarty67 smarty67 ......am revenit si vreau sa multumesc tuturor celor care prin raspunsurile lor au incercat sa ma \"lumineze\" in legatura cu situatia dificila prin care ... (vezi toată discuția)
Refuz intabulare act adjudecare de catre ocpi sector 3 elenaeu1 elenaeu1 Am prmit respingere intbulare act adjudecare dupa acelas motiv \" nu am facut dovada platii impozitului pe transfer de proprietate, \"- un text de lege care ... (vezi toată discuția)